Пещера Дяволското гърло

Един от феномените на Родопите е Триградското ждрело, където се намира пещерата “Дяволското гърло”. Тя отстои на 1, 2 км от село Триград и е формирана вследствие на могъщи тектонични движения.

Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Бучащите води клокочат и тази вряща, кипяща маса вода скача по редуващите се водопади. От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре ще ви изведат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземнотечащата река се губят в сифон- галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60- метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността.

Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет.

В тази пещера зимува най- голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп.

В миналото, този уникален природен феномен е породил много легенди. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си- Евридика. В чест на боговете на подземния свят, били принасяни жертви.

Пещерата е отворена за посещение през цялата година.

©2005 visit.BG