Пещера Леденика

 

   Обслужва се от Oбщина Враца. За повече информация тук.
   Пещера „Леденика” е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Входът й е разположен на 830 м надморска височина в най — ниската част на Леденишкия увал. Приема първите посетители в далечната 1961 година. Дължи името си на изключителната ледена украса — ледени сталагмити, сталактити и сталактони, образуващи се в първите две зали през зимата. Със своите многобройни образувания, фигури и драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Най-популярната зала е Концертната зала. Ежегодно в нея се провеждат подземни пещерни концерти. През лятото на 2005 год. туристическата инфраструктура в Леденика е изцяло подновена. Пещерата е отворена целогодишно.
   Развлекателен парк „Леденика”, се намира непосредствено до пещерата и включва посетителски център с експозиции и 5D -кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посетителският център предлага разходки по еко-пътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия свързани с природните дадености на Природен парк „Врачанския Балкан”, викторини, карнавали, фото-пленери на зададена тема и много други забавления.
Как да стигнем: с кола на 16км. по асфалтов път от гр. Враца, минавайки през прохода „Вратцата” и завивайки надясно.
GPS:
43º11’34.61”N 23º31’65.62”Е

Практична информация:
Развлекателен парк и пещера „Леденика” са отворени целогодишно. Температурата е около 8-16 градуса и се препоръчва да се облича връхна дреха.
Печат 16 от 100-те Национални туристически обекти.

В околностите на развлекателения парк се намират следните пътеки:
- Познавателен маршрут:
„Карст и биологично разнообразие” , кръгов, (1,5ч.)
- Познавателен маршрут: „Враца – пещера Леденика” , (3ч.)


Контакти:
Развлекателен парк и пещера Леденика

тел.: 092 623553, 0877 419 253 - Каса (Екскурзоводи)

Туристически център - Враца: 0882 621 608

 

За актуално работно време и цени, моля посетете:

Facebook: Развлекателен парк "Леденика"