Топ 10 омагьосващи места за разходки в България

Независимо дали си градски тип пътешественик или мечтаеш за усамотение сред природата, България има толкова много чудни местенца, с които да те очарова. Ето и нашият списък с 10 от тях, които да набележиш за еднодневна разходка, ако си наблизо – от спокойни планински градчета до замъци край морето…

1/ Копривщица

Копривщица

Ако последният ти спомен за това чудесно място е от ученическите години, е време да се разходиш отново дотам. Сгушен сред пазвите на Средна гора, Архитектурен и исторически резерват Копривщица е едно от най-добре запазените свидетелства за живота през Възрожденския период. Повечето къщи са запазени или реставрирани до оригиналния си вид – разходката по уличките на града е като разходка назад във времето. Не пропускай да опресниш знанията си за българската история, като се довериш на местните екскурзоводи!

2/ Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново е може би единственият замък в Европа, построен от мечтата на един-единствен човек. Тази уникална забележителност се намира само на няколко километра от Созопол и определено ще грабне вниманието ти още от пътя. Дизайнът е доста екзотичен, а локацията е малко необичайна (насред полето), но това само добавя към чара на мястото. През 2016 г. замъкът спечели награда за туристическа атракция номер 1 в света.

3/ Залив Болата

Ако не си бил до залив Болата, определено не си видял най-красивото място по Черноморието! До него се стига по малък черен път (отбивка от пътя до нос Калиакра). Китният залив предлага лазурносини и кристално чисти спокойни води. А ако изкачиш стъпалата зад плажа до фара на скалите горе, пред очите ти ще се разкрие цялата му красота!

4/ Родопите

Родопите

Ако се чудиш защо включваме цяла планина в списъка… Това е защото не можем да изберем само едно сред десетките магични места в Родопите! Те са една от най-мистичните планински вериги в Европа и дори се смятат за родно място на Орфей.

Ако си наблизо, не пропускай да посетиш Перперикон – българският Мачу Пикчу. Този уникален тракийски град е най-голямата подобна находка в страната!

5/ Крепостта Царевец във Велико Търново

Крепостта Царевец

Царевец – величествената средновековна крепост от Второто българско царство, е емблема на старата столица. Там ще откриеш останките на над 400 къщи, 18 църкви, дворец, камък за екзекуции и кула с доста интересна история… Привечер, в определени дни от седмицата, по стените на крепостта се провежда страхотно светлинно и звуково шоу!

6/ Орлово око

Орлово око

Панорамната площадка Орлово око е построена върху връх Св. Илия на височина 1563 метра. Това е единствената такава площадка в страната и е любима разходка на хората от околността. Идеята зад Орлово око е да даде на посетителите възможността да се насладят на страхотна панорамна гледка към Буйновското ждрело, Родопите, дори Рила и Пирин при ясно време. До площадката можеш да стигнеш или пеша, или с офроуд джип (предлагат се разходки от село Ягодина).

7/ Широка лъка

Широка лъка

Широка лъка, източник: flickr.com

Селцето Широка Лъка се намира в сърцето на Родопите, само на 23 км. от Смолян в посока Девин. То е любима отбивка на туристите в района заради архитектурата и духа си. Първите жители са се установили тук през 17 в. и са положили основите на дълга и богата културна история. Разкошните къщи във Възрожденски стил често са декор на различни фестивали, а местната любов към гайдата като музикален инструмент е намерила своя дом именно в Широка лъка. Не пропускай да се насладиш на гледките, разкриващи се от къщите в покрайнините на селото!

8/ Крушунските водопади

Крушунските водопади

Крушунските водопади представляват удивителна водна каскада, намираща се край село Крушуна на 34 км. от Ловеч. Идиличният пейзаж, лазурносините води и бликащата от живот екосистема ще те пленят още от първия миг! Този красив оазис изглежда като декор от филм за екзотичен остров, но всъщност е съвсем ествествена част от красивата природа наоколо. Екопътеката ще те води покрай множество свързани езерца и водопади, а ти само се наслади на пълен релакс!

9/ Дяволският мост

Дяволският мост

Дяволският мост е бил построен в началото на 15 в., но историята му датира отпреди хиляди години. Преди седем хилядолетия на същото място е имало римски мост – част от важен път, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа.

10/ Резерват „Стара река“

Резерват "Стара река"

Ждрелото на Стара река е едно от най-живописните кътчета в парк „Централен Балкан“ (а те са страшно много!). Милиони години са били необходими на реката да проправи своя път през планината, образувайки дълбок пролом, в който се гонят бързеи и водопади. Резерватът е изключително богат на редки видове. В Червената книга на България са вписани 45 вида, 20 от които са ендемични за страната ни.

Готов ли си за приключения! Стягай багажа и започни да отмяташ местата от списъка още този уикенд!

Опознай България